רבים מדברים על כך שהעולם סביבנו משתנה במהירות. המקצועות והתפקידים שבאופן מסורתי נחשבו כמבוקשים נעלמים, ובמקומם מופיעים תחומי מקצוע חדשים לגמרי. לא מדובר על העתיד הרחוק – מהפכה זו בעיצומה כבר עתה.ישנם הרבה גורמים שאחראים לכך: תהליכים פוליטיים, שינויים חברתיים, משברים כלכליים וכמובן התפתחויות טכנולוגיות.
במדינות פוסט-תעשייתיות כמו ארה"ב, מדינות מערב-אירופה ואפילו בישראל, המשבר הכלכלי והמיתון העולמי אילצו רבים למצוא דרכים חדשות להתפרנס. יותר ויותר שכירים החליטו לוותר על המעט שעוד נותר מהמונח "ביטחון תעסוקתי" לטובת הגשמה עצמית והופכים ליזמים.
למהפכה זו קוראים "כלכלת עשה זאת בעצמך" או "מיקרו יזמות" והיא בנויה על העצמת אנשים דרך טכנולוגיה המאפשרת יצירת זירות מסחר בהן אנשים משתפים אחרים (עבור תמורה כספית או אחרת) במשאבים שכבר ברשותם, כגון מיומנויות וכישורים מיוחדים, השכרת חדר פנוי לטווח קצר או אפילו איסוף טרמפיסטים לנסיעה שבכל מקרה מתבצעת.
לגישה המאפשרת את המפכה קוראים "כלכלת שיתוף", או "צריכה שיתופית", והיא מתבססת על עיקרון מאוד פשוט: כשחושבים על זה, לצורך תליית מדף, אנו לא זקוקים למקדחה – אנו זקוקים לחור בקיר. לשם כך, יש לנו צורך רק בחמש דקות של בעלות על מקדחה. ובשאר הזמן? בכל יום, בכל רגע, אנשים משתפים, מחליפים, מלווים, סוחרים, משכירים ואף נותנים במתנה ללא תמורה.
אותם מיקרו יזמים למעשה משתמשים בזירות מסחר “MARKET PLACE” באינטרנט ,על מנת לשדך בין המשאבים שכבר ברשותם (היצע), לבין לקוחות עתידיים (ביקוש). דוגמא פשוטה למיקרו יזם שכזה יכולה להיות תושב תל אביב אשר נוסע ברכב פרטי כל יום לאזור התעשייה ברעננה. ע"י רישום בלוח כגון http://easyrider.co.il/ ניתן למצוא, לפחות בחלק מהימים, שכנים המתגוררים בסביבה, או לפחות קרובים למסלול הנסיעה, אשר יצטרפו אליו תמורת תשלום. בזמן שאותו אדם בעבודה, הוא יכול להשכיר את מקום החניה שלו לעובדי משרדים הממוקמים ברחובות הסמוכים אליו. בנוסף ליתרון הכלכלי, כמובן שיש פה אספקט אקולוגי עצום, ובנוסף – ניתן להכיר כך אנשים חדשים, בעיקר מהסביבה הקרובה. לכלכלת שיתוף יתרונות רבים אבל גם המצב הכלכלי המקומי והעולמי אינו מבטיח במיוחד ולכן ישנה עלייה מתמדת בפלטפורמות מיקרו יזמיות התורמות ל- "כלכלת עשה זאת בעצמך". כמו כן, סיבה נוספת היא העובדה שישי חוסר אמון שהולך וגובר בפוליטיקאים ובממשלות, מה שמאלץ רבים לחפש פתרונות ברמה הלוקאלית ולאו דווקא להמתין ליוזמות ברמה הארצית ו/או החוקתית. למעשה, הפריחה של אותן פלטפורמות מגיעה ממיקרו יזמים אשר מכוונים לפלח שוק מצומצם מאוד מבחינה גיאוגרפית, ותורמים ליצירת חברה מקומית בריאה ומגובשת הרבה יותר. זו דרך בה אנשים יוצרים את אפשרויות הפרנסה שלהם בעצמם, אחראים לאיכות חייהם, מבלים יותר זמן עם המשפחה ונהנים יותר.
בשנתיים האחרונות הופיעו חברות סטארט אפ רבות המבוססות על עקרונות השיתוף ויצירת פתרון של גישה למשאבים, ולא בהכרח בעלות עליהם. הסנונית המשמעותית ראשונה אשר בישרה את תחילתו של הגל היתה AirBnB, אתר אשר מאפשר להשכיר בתים, חדרים, ואפילו ספות בסלון לכל טווח זמן. שוב, הגישה כאן היא צרכנות שיתופית במיטבה: אתה מיקרו יזם ויש לך חדר פנוי בזמן שהילד נמצא בצבא או בטיול ארוך? ניתן להשכיר אותו ללילה לתיירים אשר מחפשים תמורה טובה יותר ממלון מנוכר ויקר. כיום הם פועלים בלמעלה מ- 30,000 ערים ברחבי 190 מדינות, ומספקים אלטרנטיבה מהימנה, זולה ומהנה.
בדומה, TaskRabbit מאפשרים להעלות כל מטלה ללוח הקהילתי שלהם, כגון: "רכשתי ארון מאיקאה ואני מחפש מישהוא שירכיב לי אותו מחר בין 1000 ל- 1230" או אפילו "אני זקוק למישהו שיקנה לי 4 בורקסים מאבולעפיה ויביא לי אותם לפני סוף המשחק". בלוח צופים מיקרו יזמים, אשר בהתאם לזמן הפנוי שלהם, מחפשים את המטלות הקרובות אליהם, ומייצרים אפיק הכנסה נוסף. Fiverr הישראלית פועלת בדומה, עם דגש על מיומנויות משעשעות שכמעט לא ניתן לאתר גם בשוק המסורתי של נותני שירותים, ובתמורה לסכומים שנעים לרוב בין $15 – $5. כמותם, ישנם עוד אתרים המאפשרים למיקרו יזמים אפשרויות לסחור במשאביהם, כגון: http://www.etsy.com/ (אומנות, יציורת ועבודות יד מקומות), http://www.skillshare.com/ (שיעורים והדרכות מקוונות) ועוד רבים אחרים.
לסיכום, היתרונות במיקרו יזמות הם:
- גמישות – היכולת לעבוד בשעות המתאימות לסדר היום האישי מאפשרת להתמקד במה שחשוב (בריאות, משפחה, אורח חיים בריא)
- הגשמה – ניתן להשקיע ולפתח תחביבים, להגשים חזון ולהתמקד בפעילויות שמהנות וגם מכניסות
- רווחיות – שימוש במשאבים ונכסים קיימים (ידע, כישורים, דירה ,רכב וכו') מייצר הכנסה ללא צורך בעלויות מסורתיות להקמת עסק
- סביבה – כל שימוש נוסף במשאב קיים מקל עוד טיפה על כדור הארץ